Tarihçe

Kapadokya bölgesi, doğanın yazıp çizdiği ve bize bahşettiği büyülü bir masaldır. Doğa ve tarihin Dünyada en güzel bütünleştiği yerdir. Coğrafik olaylar Peribacaları'nı oluştururken, tarihi süreçte, insanlar da, bu peribacalarının içlerine konut oymuş, kilise oymuş ve fresklerle süsleyerek, binlerce yıllık yaşlı medeniyetlerin izlerini taşımıştır günümüze. Bu akıl almaz kültür hazinesini kurtarabilmek, başkalarına kaptırmamak için Miletli Thales bile, Lidya Kralı'nın Pers istilalarına karşı koyabilmesi uğruna, Kızılırmağı (Halys) ikiye bölerek orduyu karşıya geçirmiş ve tarihteki ilk bilimsel hesaplarını gene buralarda gerçekleşmiştir. Kapodokya planetinin il ve ilçeleri, Kapodokya'nın şöhretinin günümüzde artmış ve sınırlarından taşmış olmasından dolayı; Kapsadığı il ve ilçe isimleri bu genel tanımlamanın içerisinde kaybolmuştur.

The Cappadocia region is a magic fairy tale, drawn and donated to us by nature.
Ürgüp is the place, where nature and history are combined in the best way worldwide. In the course of the formation of fairy chimneys by geographical  conditions throughout history, people have carved houses and churches into these fairy chimneys, decorated them, and thus brought the traces of civilisations dating back to thousands of years to the present.

The natural beauty and cultural richness of Ürgüp and the Cappadocia region have attracted the attention of history writers and travellers throughout centuries. Cappadocia started to be called as “Katpatuka” during the Persian era and Katpatukka refered to the region, where good horses are bred.

Ürgüp,Avanos, Zelve, Göreme çevresinin tabii güzellikleri ve kültürel zenginlikleri yüzyıllar boyunca tarih yazarlarının ve seyyahlarının ilgisini çekmiştir. Kapadokya Persler döneminde "Katpatuka" adıyla anılmaya başlamış ve Katpatukka iyi at yetiştirilen bölge anlamına gelmiştir. Ancak kelimenin Hatti, Luvit, Hitit ve Asurlu olduğu tartışılması hala gündemdedir. Bu yüzden at ve atçılıkla ilgili kaynaklar araştırılmış ve önemli veriler elde edilmiştir. Büyük Devlet zamanında da (M.Ö 1460-1190), Hititler at yetiştirmeye büyük bir ehemmiyet veriyorlardı. Bu maksat için Mitannimemleketinden uzman at yetiştiricileri getirttikleri ve onların tavsiyelerin tabletlere yazdırarak kuşaktan kuşağa intikalini sağladıklarını görüyoruz. Gerçekten de Boğazköy Devlet arşivi arasında Kikkuliisminde Mittani’li genç bir at yetiştirme uzmanı tarafından yazılmış bir eser ele geçmiştir. XenophonM.Ö. 401'de Amasyalı Strabon M.S. 18 yıllarında, Nıssa'lı Gregoir M.S. 334-394'te ve gene Maçan'lı (Göremeli) genç bir bağcı (M.S 495-515) bize, yöre tarihi hakkında önemli yazılar bırakmışlardır.

BEYAZ BALİNA

BEYAZ BALİNA ADLI

DUYGU YÜKLÜ BİR FİLM  Sizlerle

HER GÜN: 13:30 - 20:30

İLETİŞİM: 0384 341 49 39

Özet ve Detaylar

Ali ve Vahap
adındaki iki çocuğun hayatları Anadolu’nun ücra bir köyünde kesişir.
Aslında büyük şehirde doğup büyümüş olan Ali anne ve babasının
vefatından sonra dedesinin köyüne gelir. Fakat buradaki hayata uyum
sağlaması kolay olmaz ve köyün yaramaz çocuğu Vahap bir anda düşmanı
olur. Zamanla iki çocuk birbirlerini tanıdıkça, düşmanlıkları
arkadaşlığa ve dostluğa dönüşecektir... Ali’nin okumaya başladığı ama
bitiremediği ‘Moby Dick’ romanı bu iki bu köyde kafadarın tutkusuna
dönüşür ama kitabı bulup okumak hiç de kolay değildir… Yönetmenliğini
A. Uygur Öztürk'ün üstlendiği filmin gerçek hayattan esinlenen
senaryosu ise Ozan Akıncı ve Sühan Bozdağ'a ait. Filmin oyuncu
kadrosunda ise : Efe Karaman, Kaan Ürkmez, Erden Alkan, Umut Karadağ,
Güneş Sayın ve Burak Çimen gibi isimler yer alıyor.

HER GÜN ÜRGÜP BELEDİYESİ SİNEMA SALONUNDA

13:30 - 20:30 SAATLERİNDE